Hoe maak ik een weekschema?  
 

Een week heeft zeven lange dagen. Elke dag lijkt een beetje op de vorige en op de volgende. Op sommige dagen zijn er leuke activiteiten zoals zwemmen, op bezoek gaan bij oma en opa, … Vaak is het ongeduldig aftellen naar die leuke activiteiten en duurt het toch lang voor dat moment er echt is. Een weekschema kan helpen om meer zicht op de planning te krijgen. Voorspelbaarheid van wat komt, maakt iemand meteen ook een stuk zekerder van zichzelf.

 
                     
 
Klik op het programma waarmee je het weekschema wilt maken
 
     
 
Gratis programma
Wijdverspreid programma
Betalende software
         
Writer
Word
In Print
Grid 2
Mind Express
     
       
  Praktische informatie    
 
  • Kies voor duurzaam materiaal zodat het weekschema langere tijd kan meegaan. Lamineer het weekschema of kleef het op karton en plastificeer als je geen lamineertoestel hebt. Een gelamineerd of geplastificeerd schema gaat langer mee en is onderhoudsvriendelijk. Let er wel op dat je de hoeken van een gelamineerd weekschema rond afknipt. Zo'n gelamineerde hoek kan erg scherp zijn!

   
 
  • De beste visualisatie is diegene die het best herkenbaar is. Die waar de betekenis het duidelijkst is voor de persoon voor wiehet weekschema uitgewerkt wordt. Pas het schema dus aan de gebruiker aan en ga uit van diens mogelijkheden (motorisch, cognitief, visueel, …) en beperkingen. Je moet iets maken dat echt bruikbaar en bovenal gebruiksvriendelijk is.

   
 
  • Scharniermomenten, zoals het middagmaal of de speeltijd, geven de gebruiker een beter inzicht in de tijd. We zeggen immers vaak: "na het eten gaan we ....". Neem deze momenten dus zeker mee op.
   
 
  • Combineer steeds afbeelding en woord. Zo zorg je ervoor dat er eenduidigheid over de betekenis ontstaat. Iedereen zal de afbeelding, picto of foto op dezelfde manier benoemen.
   
     
 
  • Wat is het meest interessante voor je gebruiker? Je kunt zowel foto's van begeleiders of leerkrachten opnemen als pictogrammen of foto's van de activiteiten of lessen. Als iemand het moeilijk heeft met de vervanging van een begeleider of leerkracht, is het misschien beter om geen foto's van begeleiders mee op te nemen in het schema.