Hoe kan ik een klasgesprek gemakkelijk visueel ondersteunen met Symwriter?
     
   

Woorden vervliegen snel. Daarom is het leuk om iets tastbaars op papier te hebben. Hier kun je steeds op terugvallen wanneer je geheugen je in de steek laat. Wanneer we dit voor personen met een beperking willen doen, komen er vaak foto's en pictogrammen bij kijken.

Is visueel ondersteund weergeven van wat elke persoon vertelt niet veel knip en plakwerk? Niet noodzakelijk! Hieronder kun je de praktijkfilm 'Een klasgesprek visueel ondersteunen met symwriter' bekijken. Deze video illustreert op welke manier je dit gemakkelijk en vooral snel kunt doen.

     
 

Deel 1

 

Deel 2

 
 
 
 
 
     
 

Praktische informatie:

   
  • Druk de papieren af en geef ze mee. Zo kan de persoon het gesprek nadien nog eens nalezen. De papieren zijn handig voor de gebruiker zelf. Zo kan hij aan zijn ouders of begeleiders het verhaal nog eens gestructureerd opnieuw vertellen.
   
  • Je kunt deze afgedrukte papieren ook gebruiken om technisch lezen mee te oefenen.
   
  • Symwriter heeft 4 verschillende gebruikersniveaus. Hierdoor kun je meer of minder knoppen in de menubalk laten weergeven. Dit is vooral handig als je iemand een prikkel-arme of sterk vereenvoudigde werkomgeving wilt bieden.
   
   
  • Je kunt verschillende woordenlijsten aanmaken. Zo kun je elke gebruiker van het programma zijn 'eigen' pictogrammen en foto's laten gebruiken. Als bijvoorbeeld Jan zijn auto blauw is, zal die bij Jan blauw zijn als hij auto typt. Wanneer Frederik auto typt, zal die groen zijn omdat dit zo werd opgeslagen in zijn woordenlijst.
   
   
  • Wanneer typen moeilijk is, kun je werken met rooster. In die roosters zet je de pictogrammen of andere afbeeldingen waarmee je iets wilt vertellen. Je klikt op zo'n pictogram en dat pictogram komt op je blad. Je kunt zo zelf "schrijven met symbolen". In de 'Symwriter omgevingen' staan enkele uitgewerkte voorbeelden.
     
   
  • Richtprijs: € 250
   
  • Websites:
www.eelkeverschuur.nl
      www.widgit.com/products/symwriter
      www.symbolenplein.nl
   

 

  Vrije rechten:
   

Op al het gebruikte materiaal (video-illustratie, videospeler, grafische bestanden, ...) in deze pagina dat niet expliciet onder andere rechten wordt vermeld, is een Creative Commons licentie van toepassing. Klik op deze tekst om de voorwaarden van deze Creative Commons licentie te bekijken.

De muziek die in deze video-illustratie gebruikt wordt, is afkomstig van Jamendo en valt onder dezelfde licentie.

     
  Andere rechten:
    Symwriter en Widgit symbols zijn copyright beschermd door © Widgit Software.