Waar kan ik pictogrammen vinden?  
 

Bij veel visualisatie-programma's die je kunt kopen, worden pictogrammen bijgeleverd. Maar wat als je met andere pictogrammen werkt? En wat als er bij het programma dat je wilt gebruiken geen pictogrammen bijgeleverd zitten?

We geven hier een overzicht van de meest gebruikte pictogramsystemen in Vlaanderen en enkele andere systemen die regelmatig gebruikt worden. Je kan lezen waar je ze kunt vinden en wat de prijs van zo'n pictogrammendatabank is. Wie liever foto's gebruikt, kan op deze tekst klikken om meer tips te lezen over fotografie in functie van visualisaties.

 
                     
 
Klik op het pictogramsysteem waar je meer over wil weten of klik op het fototoestel om meer uitleg over foto's te krijgen
 
     
 
Gratis pictogramsystemen
Betalende pictogramsystemen
 
Beta
Sclera
Imagine
Bliss
Beta
Visitaal
PCS
 
       
 
Beta-prenten (kleur)  
   

Beta bestaat al bijna 20 jaar en je vindt de prenten terug bij heel veel doelgroepen en leeftijden. Dit systeem is erg uitgebreid en wordt elk jaar groter. Beta-prenten zijn realistische lijnfiguren. Ze zijn ontwikkeld voor personen met autisme, maar je kunt ze ook voor vele andere doelgroepen gebruiken. Je kunt de prenten nooit apart kopen. Ze zitten vervat in de Beta-software of zijn te koop als onderdeel van Mind Express en Mind Express Lite. Deze programma's zijn te verkrijgen via Jabbla en de Hulpmiddelencentrale.

 
   
     
   
 • De pictogrammen zijn in 3 talen beschikbaar (Nederlands, Frans en Engels).
 • De pictogrammen houden het midden tussen volwassen en kinderlijk én tussen veel en weinig details.
 • Het is een Vlaamse vzw die deze pictogrammen en de bijhorende software beheert.
 • Denk eraan dat een persoon met een beperking moet leren werken met pictogrammen.
 
   
 
De Beta prenten worden met toestemming gebruikt. Copyright © Beta VZW
       
 
Visitaal  
   
Visitaal bestaat al meer dan 10 jaar en je vindt de prenten terug bij heel veel doelgroepen en leeftijden. Dit systeem is erg uitgebreid en wordt elk jaar groter. Visitaal zijn zwart-wit pictogrammen die erg sober zijn met weinig details. Vroeger werden deze pictogrammen de 'Vijfhoekpictogrammen' genoemd.
 
   
     
   
 • Door hun eenvoud zijn de pictogrammen erg bruikbaar voor volwassenen. Het ziet er zeker niet kinderlijk uit.
 • Je kunt de pictogrammen digitaal enkel verkrijgen als onderdeel van Pictoworks 1.0.
 • Je kunt de pictogrammen als voorgedrukte kaartjes kopen voor € 70.
 • Op de website van Visitaal kun je gratis een kennismakingspakket downloaden.
 • Denk erom dat een persoon met een beperking moet leren werken met pictogrammen.
 
     
De visitaal pictogrammen werden gebruikt met de toestemming van de stichting Visitaal. Copyright © Stichting Visitaal®, 2008
       
 
PCS (Picture Communication Symbols)  
   
Dit zijn Amerikaanse pictogrammen. Je vindt de prenten terug bij heel veel doelgroepen en leeftijden. Dit systeem is erg uitgebreid en wordt elk jaar groter. PCS zijn eenvoudige lijntekeningen. Soms zijn het stokpoppetjes, soms is het een realistische weergave van een persoon of dier.
 
   
     
   
 • Er is een ruim aanbod aan woorden, eenvoudige tekeningen en leuke gezichtsuitdrukkingen.
 • De pictogrammen van gevoelens zijn heel duidelijk.
 • Sommige pictogrammen zijn niet aangepast aan onze cultuur. Het is een Amerikaans systeem.
 • Denk erom dat een persoon met een beperking moet leren werken met pictogrammen.
 • De PCS symbolen zitten vaak als pictogrammendatabank in software. Deze programma's zijn te verkrijgen via Skil, Eelke Verschuur en de Hulpmiddelencentrale.
 • De Pictogrammen zelf kan je op cd bestellen bij Skil.
 
     
The Picture Communication Symbols ©1981–2010 by DynaVox Mayer-Johnson LLC.  All Rights Reserved Worldwide.  Used with permission.
       
 
Beta-prenten (zwart-wit)  
   

Beta bestaat al bijna 20 jaar en je vindt de prenten terug bij heel veel doelgroepen en leeftijden. Dit systeem is erg uitgebreid en wordt elk jaar groter. Beta-prenten zijn realistische lijnfiguren. Ze zijn ontwikkeld voor personen met autisme, maar je kunt ze ook voor vele andere doelgroepen gebruiken. De zwart-wit versie van de Beta-prenten kun je, één per één,gratis van de website downloaden.

 
   
     
   
 • De pictogrammen houden het midden tussen volwassen en kinderlijk én tussen veel en weinig details.
 • Een Vlaamse vzw beheert deze pictogrammen en de bijhorende software.
 • Denk eraan dat een persoon met een beperking moet leren werken met pictogrammen.
 
     
De Beta prenten worden met toestemming gebruikt. Copyright © Beta VZW
       
 

Sclera Picto's

 
   
De Sclera-pictogrammen zijn witte tekeningen op een zwarte achtergrond. Ze zijn sober en zeer duidelijk opgebouwd. Deze pictogrammen zijn volledig gratis. Momenteel zijn er zo'n 5000 pictogrammen die je kunt downloaden van het internet. Deze pictogrammen werden in de eerste plaats voor volwassenen getekend, maar zijn zeker ook bruikbaar voor kinderen. Knap aan de Sclera-pictogrammen is dat ook minder evidente thema's, zoals bijvoorbeeld lichaamshygiëne, aan bod komen. Je vindt ook veel pictogrammen terug die je niet kan vinden in andere reeksen, zoals bijvoorbeeld 'samen lachen' en 'een compliment geven'.
 
   
     
   
 • De pictogrammen zijn alfabetisch gerangschikt of volgens thema. Zo kun je ze gemakkelijk terugvinden. Er is ook een zoekfunctie waardoor je nog sneller het gewenste pictogram kunt opzoeken.
 • Vind je het pictogram niet, dan kun je een Sclera-pictogram op verzoek laten tekenen.
 • Denk eraan dat een persoon met een beperking moet leren werken met pictogrammen.
 • Elk pictogram heeft een naam of betekenis, maar je kunt gemakkelijk een andere naam geven aan eenzelfde pictogram. Kies zelf welk welke naam het duidelijkst is, bijvoorbeeld: horen of luisteren.
 
     
Op Sclera pictogrammen is een Creative Commons Licentie van toepassing. Klik op deze tekst om de voorwaarden van deze creative commons licentie te bekijken.
       
 

Imagine Symbols

 
   
Dit is een Amerikaans systeem. De pictogrammen zien eruit als gekleurde tekeningen. Het zijn eenvoudige en realistische afbeeldingen. De databank bevat ongeveer 4000 tekeningen ingedeeld in verschillende categorieën (dieren, kleding, computer en elektronica, beschrijvingen, emoties, eten en drinken, plaatsen, gezondheid, thuis, mensen en gebeurtenissen, uitdrukkingen, school en werk, winkelen en geld, sport en vrije tijd, transport, reizen, werkwoorden).
 
   
     
   
 • De pictogrammen hebben een doorzichtige achtergrond. Je kunt ze daardoor gemakkelijk inbrengen in een ander programma.
 • Denk eraan dat een persoon met een beperking moet leren werken met pictogrammen.
 • Je kunt de naam gemakkelijk wijzigen in een Nederlands woord. Elk pictogram heeft een Engelse naam of betekenis, maar je kunt gemakkelijk een andere Nederlandse naam geven aan eenzelfde pictogram. Kies zelf welk pictogram en welke naam het duidelijkst is.
 
     
Copyright ©2004 Imagine Symbols. All rights reserved
       
 
Bliss symbolen  
   
Bliss is een gestructureerd symbolensysteem. De tekeningen zijn klein en schematisch. Er zijn momenteel meer dan 3000 Bliss-symbolen. Het is een zeer flexibel systeem. Je kunt de bestaande symbolen eindeloos combineren en zo nieuwe symbolen maken. Sommige symbolen zijn direct herkenbaar, de meeste moet je aanleren. Bliss is een symbolentaal die mensen wereldwijd gebruiken.
 
   
     
   
 • Bliss is erg zinvol voor personen met een goed leervermogen omdat de symbolen een grote graad van abstractie hebben.
 • De symbolen worden automatisch meegeleverd bij aankoop van de Beta software, bij Mind Express (€750)en bij Mind Express Lite (€125). Mind Express is te verkrijgen via Jabbla en de Hulpmiddelencentrale.
 • Denk erom dat een persoon met een beperking moet leren werken met pictogrammen.
 
     
© 1998 - 2008 Symbols.Net