Hoe maak ik een dagschema?  
 

En dan, en dan en dan…? Een vaak gestelde vraag wanneer iemand graag weet wat er komt, maar het alleen niet kan onthouden. Door elk stukje van de dag in beeld te brengen door een pictogram, afbeelding of foto kan het abstracte begrip tijd verduidelijkt worden. Je kunt de dag vooruitplannen en op die manier overzichtelijk maken.

 
                     
 
Klik op het programma waarmee je het dagschema wilt maken
 
     
 
Gratis programma's
Wijdverspreid programma
Betalende software
         
Pictoselector
Impress
Powerpoint
Beta 5.0
Pictoworks
     
       
  Praktische informatie    
 
  • Kies voor duurzaam materiaal zodat het dagschema langere tijd kan meegaan. Lamineer het schema of kleef het op karton en plastificeer als je geen lamineertoestel hebt. Een gelamineerd of geplastificeerd dagschema gaat langer mee en is onderhoudsvriendelijk. Let er wel op dat je de hoeken van een gelamineerd schema rond afknipt. Zo'n gelamineerde hoek kan erg scherp zijn!

   
 
  • De beste visualisatie is diegene die het best herkenbaar is. Die waar de betekenis het duidelijkst is voor de persoon voor wie het weekschema uitgewerkt wordt. Pas het schema aan de gebruiker aan en ga uit van diens mogelijkheden (motorisch, cognitief, visueel, …) en beperkingen. Je moet iets maken dat echt bruikbaar en bovenal gebruiksvriendelijk is.

   
 
  • Scharniermomenten, zoals het middagmaal of de speeltijd, geven de gebruiker een beter inzicht in de tijd. We zeggen immers vaak: "na het eten gaan we ....". Neem deze momenten dus zeker mee op.
   
 
  • Combineer steeds afbeelding en woord. Zo zorg je ervoor dat er eenduidigheid over de betekenis ontstaat. Iedereen zal de afbeelding, picto of foto op dezelfde manier benoemen.
   
     
     
 
  • Wat is het meest interessante voor je gebruiker? Je kunt zowel foto's van begeleiders of leerkrachten opnemen als pictogrammen of foto's van de activiteiten of lessen. Als iemand het moeilijk heeft met de vervanging van een begeleider of leerkracht, is het misschien beter om geen foto's van begeleiders mee op te nemen in het schema.
   
 
  • Foto’s moeten bekend en herkenbaar zijn, een weergave van de werkelijkheid. Het onderwerp staat op de voorgrond, de achtergrond is liefst neutraal.
   
 
  • Wil je graag meer meegeven dan alleen een blik op vandaag? Maak vijf (of zeven) dagschema's en bundel ze. Hierdoor maak je een boekje waarin je alle dagen van de (mid)week kunt terugvinden. Heb je liever heel de week in één oogopslag? Klik op deze tekst om te zien hoe je gemakkelijk een weekoverzicht kunt maken. Je geeft houvast doorheen de dag en tegelijkertijd bereid je iemand voor op de rest van de week.