Hoe maak ik een aanwijskaart voor iemand die verbaal minder sterk is?  
  Soms heeft iemand veel te zeggen, maar lukt het om verschillende redenen moeilijk of niet. Een aanwijskaart kan hier een snelle, goedkope en eenvoudig aan te passen oplossing bieden. Wat is een aanwijskaart? Een blad met daarop foto's, pictogrammen of afbeeldingen die je kunt aanwijzen om duidelijk te maken wat je wilt zeggen.  
                     
 
Klik op het programma waarmee je de aanwijskaart wilt maken
 
     
 
Gratis programma's
Wijdverspreid programma
Betalende software
Pictoselector
Writer
Word
Beta 5.0
Pictoworks
Grid 2
In Print
Mind Express
       
  Praktische informatie    
 
  • Denk goed na voor je iets begint te maken. Hou rekening met de motorische, cognitieve, visuele en andere mogelijkheden van je gebruiker. Zorg ervoor dat je aanwijskaart aantrekkelijk is om te gebruiken zodat het echt een meerwaarde biedt. De "look" is niet het belangrijkste. Kijk vooral naar de gebruiksvriendelijkheid.
   
 
  • Kies voor duurzaam materiaal zodat de aanwijskaart langere tijd kan meegaan. Lamineer de aanwijskaart of kleef die op karton en plastificeer als je geen lamineertoestel hebt. Een gelamineerde of geplastificeerde aanwijskaart gaat langer mee en is onderhoudsvriendelijk. Let er wel op dat je de hoeken van een gelamineerde aanwijskaart rond afknipt. Zo'n gelamineerde hoek kan erg scherp zijn!

   
 
  • Een aanwijskaart kan op verschillende manieren gebruikt worden: aanwijzend, scannend of door naar een vak te kijken.

   
 
  • Gebruik je de aanwijskaart scannend, zorg dan dat de meest gebruikte begrippen linksboven op de aanwijskaart staan. De minst gebruikte begrippen plaats je best rechtsonder omdat die hoek veel meer stappen vraagt vooraleer een begrip dat daar staat al scannend aangewezen kan worden.
   
 
  • Combineer steeds afbeelding en woord. Zo zorg je ervoor dat er eenduidigheid over de betekenis ontstaat. Iedereen zal de afbeelding, picto of foto op dezelfde manier benoemen.
   
 
  • Bouw het gebruik van het hulpmiddel op. Begin met een aanwijskaart met maar enkele begrippen en bouw ze gaandeweg uit. Zo heb je een beter zicht op hoeveel informatie tegelijk verwerkt kan worden. Je voorkomt op deze manier ook dat het misloopt omdat de gebruiker de hoeveelheid informatie niet aan kan .
   
     
 
  • Denk ook na over de manier van ordenen. Wil je een aanwijskaart per thema (eten en drinken, vrije tijd, familie en vrienden, ...) of vanuit een context (klas, speelplaats, thuis, …).
   
     
 
  • Heb je picto- of fotokaarten nodig om op een schema te hangen? Wil je ze misschien als communicatiemiddel aan een ringetje hangen om altijd op zak te hebben? Zorg voor rechte en geen afgeronde hoeken van de vakken en geen te felle achtergrondkleuren tenzij ze nodig zijn. Print de aanwijskaart af en knip op de lijntjes van de vakken. Je kunt de pictogrammen of foto's nu lamineren en gebruiken.